نقش تکنولوژی آموزشی در یادگیری
دسته بندي :
علوم انسانی »
روانشناسی و علوم تربیتی
چکیده:
امروزه براي شفاف كردن امر آموزش، متنوع کردن وسایل فرآيند تدريس و روشن كردن مطالب درسي، استفاده از وسايل كمكآموزشي توسط معلمان امري اجتنابناپذير است. دانشآموزان با استفاده از وسايل كمكآموزشي به فرآيند يادگيري و تدريس عينيت ميبخشند و به آساني به در جريان تدريس به فراگيري آموختههاي جديد ميپردازند. وسايل كمكآموزشي زمينه لازم را براي يادگيري در دانشآموزان به طور گسترده ميآورند و دانشآموزان خود را در فرآيند تدريس و ياددهی به حساب ميآورند
وسايل كمكآموزشي، اعم از ساده و پيچيده، به عنوان ابزاري براي ايجاد تسهيل در امر تدريس و يادگيري در نظامهاي آموزشي به كار ميروند. اين وسايل از حيث اينكه تئوري و عمل را با هم تركيب كرده، باعث ماندگاري يادگيري و تنوع بخشي در كلاس درس ميشوند حائز اهميتاند. باتوجه به پيشرفتهاي علمي و تكنولوژيكي در عصر حاضر، وسايل كمكآموزشي به عنوان يك رابط توانستهاند نقش خود را به خوبي ايفا كنند. بديهي است اگر معلمان مهارتهاي لازم را براي كاربرد اين وسايل داشته باشند، اثربخشي آنها بيشتر خواهد بود.
يادگيري امري بسيار پيچيده و مستلزم دخالت عوامل متعدد است و زماني اتفاق ميافتد كه اين عوامل در كنار هم باشند. امر يادگيري در محيط كلاس، به طور اخص، داراي اهميت و حساسيت بيشتري است.
محيط كلاس به سبب تفاوت اساسي با محيط بيروني نيازمند دقت و توجه فراوانتر است. در كلاس درس عوامل اساسي دخيل در امر يادگيري عبارتند از: وضع جسمي، روحي، علمي و شخصيتي معلم، محتواي منابع آموزشي، قوانين و مقررات آموزشي، فضاي آموزشي و وسايل كمكآموزشي.
در بين اين عوامل، وسايل كمكآموزشي از حيث اينكه تئوري و عمل را توأم و هماهنگ ميسازد، جايگاه ويژهاي دارد. استفاده از وسايل كمكآموزشي از طرف معلم در جريان تدريس باعث ميشود كه مطالب مطرح شده در ساخت شناختي دانشآموزان جا بگيرد و دانشآموز به يادگيري معنيدار نائل شود. متأسفانه استفاده منظم و اصولي از وسايل كمكآموزشي، تحت هر عنوان در مدرسه به بوته فراموشي سپرده ميشود و اغلب عدم استفاده از وسايل كمكآموزشي را از طريق كمبود وقت و نبود وسايل توجيه ميكنند. اميد است روزي برسد كه استفاده از وسايل كمكآموزشي نهادينه گردد تا باعث تحرك و پويايي در نظام آموزشي كشورمان بشود.
مقدمه :
امروزه وسايل كمك آموزشي ، اعم از ساده يا پيچيده ، به عنوان ابزاري براي ايجاد تسهيل در امر تدريس و يادگيري در نظامهاي آموزشي به كار مي روند . اين وسايل از حيث اينكه تئوري و عمل را با هم تركيب كرده ،باعث ماندگاري يادگيري و تنوع بخشي در كلاس درس شوند ، داراي اهميت هستند . با توجه به پيشرفت هاي علمي و تكنولوژيكي در عصر حاضر ، وسايل كمك آموزشي به عنوان يك رابطه توانسته اند نقش خود را به خوبي ايفا كنند . اين امر زماني تحقق مي يابد كه معلمان مهارتهاي لازم را براي كاربرد اين وسايل داشته باشند . سرچشمه تمام تحولات و نوآوري هاي آموزشي در جامعه ، تجارب و نتايج تحقيقات علمي و عملي دانشمندان و صاحبنظران علوم اجتماعي و علوم تربيتي است . در نگرش جديد آموزشي ، مدرسه براي شاگرد است ، نه شاگرد براي مدرسه . بنابراين توجه به رغبت و پرورش عواطف و استعدادهاي كودك بسيار مهم تر از دانشي است كه كودك بايد ياد بگيرد . در اين بين مدرسه مهم ترين مكان و شايسته ترين جايي است كه نتيجه تجارب و يافته هاي دانشمندان مورد ارزيابي قرار مي گيرد . در تمام نظام آموزشي ، معلم نقش كليدي دارد . انتظار جامعه از مدرسه و معلم اين است كه نوجوانان را براي زندگي واقعي در جامعه فردا تربيت كند . امروزه نگرش انديشمندا ن نسبت به اهداف ، فلسفه و مقاصد تربيتي به كلي دگرگون گرديده است . اين تحولات و تفاوت انديشه ها به سبب نتايج حاصل از كاربرد روشهاي تعليم و تربيت در گذشته ، نيازهاي جامعه امروز و پيش بيني نيازهاي جامعه فردا بوجود آمده است . يادگيري زماني اتفاق مي افتد كه عوامل چيزي در كنار هم قرار گيرند از قبيل : فضاي آموزشي ، محتواي آموزشي ، قوانين و مقررات ، وضع جسمي و روحي معلم و سايل كمك آموزشي . استفاده از وسايل كمك آموزشي در جريان تدريس باعث مي شود كه مطالب مطرح شده در ساخت شناختي شاگرد جا بگيرد و دانش آموزبه يادگيري معني دار نائل شود .