برسي مسائل اساسي ايمني و بهداشت حرفه اي در كارخانه آبشار هنر ماکو

دسته بندي : علوم پزشکی » بهداشت عمومی
چكيده مطالب
در بررسي مسائل بهداشت حرفه اي در كارخانه آبشار هنر ماکو كه بيشتر يك كارخانه توليدي محسوب مي شود،نتايج زير بدست آمد:
1- در شروع دوره كارآموزي به مدت يك هفته كامل از تمامي قسمتها به همراه كارشناس مسئوول ايمني و بهداشت شركت بازديد به عمل آمد و به ترتيب و به طور مرحله به مرحله با تمامي پروسه هاي توليدي آشنا شده و در همان قدم اول مشاهده مي شد كه تقريبا تمامي كارگاهها با توجه به طبيعت صنعت مشكلات بهداشتي نيز زياد مي باشد.
2- در خصوص اندازه گيري و ارزيابي تراز فشار صوت، نتايج بدست آمده گوياي بالا بودن صدا در سالن كه محل اصلی تولید و دستگاه های برش لوله های بلیکا مي باشد و پيشنهاداتي جهت كنترل آن داده شده است.
3-در خصوص روشنايي محيط كار ، اندازه گيري شدت روشنايي در واحدهاي انبار ،توزين وبارگيري(روش غير منظم) صورت پذيرفته است.
4-درخوص ارزيابي ارتعاش ، اندازه گيري ارتعاش صنعتي ناشي از ماشين آلات به عمل آمده است.
5-در خصوص بررسي عوامل شيميايي نيز بررسي مواد شيميايي و تهيه برگه اطلاعات ايمني مواد(MSDS) دراين شركت صورت پذيرفته و مواد شيميايي مربوطه به روشهاي گوناگون و براساس اهداف متنوع موجود طبقه بندي گرديده اند. 6- دربررسي مسائل مهندسي فاكتورهاي انساني نيز آنتروپومتري 10 كارگر،طراحي كار ايستاده-نشسته، ميزكار معمولي و نيز كامپيوتر انجام شده و تعيين A.L(Action Limit) ، تعيين انواع كارهاي سبك،متوسط و سنگين و طراحي ابزار كار صورت پذيرفته است. همچنين دربررسي پوسچرهاي كاري از روش OWAS استفاده شده است.
11- در برسي اصول ايمني در محيط كار كه شامل ايمني عمومي،ماشين آلات،ساختمان،برق،حريق و ايمني فردي مي باشد، نيز به نقش رنگها در صنعت،برنامه آموزش ايمني،نقش مديريت ايمني ، تعيين و معرفي وسايل حفاظت فردي و انبار مواد اوليه وتوليدي صورت پذيرفته است.
12- در مورد بهسازي محيط كار نيز آزمايشات فيزيكو شيميايي و باكتريولوژيكي از آب آشاميدني اين شركت به عمل آمده است و روشهاي تعيين سختي كل و موقت، كلسيم،قليائيت،PH و ميزان كلر باقيمانده به همراه محاسبات لازم آورده شده است . همچنين در خصوص وضعيت دوشها،حمامها،توالتها و آب سرد كنها پرداخته شده است.
مقدمه:
انسان از آغاز آفرينش به منظور استمرار حيات ، به كار و كوشش مجبور بوده و در اين راه سختي هاي بسياري را متحمل شده است . امروزه به علت رشد روزافزون جمعيت و مصرف بيش از اندازه و برپايي صنايع بزرگ ، استفاده از انواع ماشين آلات ، تجهيزات ، فرآيندها ، موادشيميايي و . . . امري گريزناپذير شده است . صنعتي شدن و توليد فزاينده ، مخاطراتي گوناگون را براي نيروي كار به ارمغان آورده و موجب شده نيروي كار در معرض عوامل زيان آور بسيار قرار گيرد ، عواملي كه جزء جدايي ناپذير صنعت و توليد به شمار مي آيند و همواره تندرستي نيروي كار را تهديد مي كنند .
نيروي كار هر كشور ، بويژه كشورهاي در حال توسعه ، بخشي پراهميت از سرمايه ملي دانسته شده و از پايه هاي توسعه اقتصادي و اجتماعي انگاشته مي شود . ازاين رو ، حفاظت از تندرستي نيروي كار و بهسازي محيط كار از اهميتي شايان توجه برخوردار است . بي گمان ، اقتصادي شكوفا و صنعتي خودكفا بدون داشتن نيروي كار سالم و تندرست امكان پذير نخواهد بود .
مفهوم كارورزي عبارت از پروراندن و تعليم است و هدف آن ايجاد مهارت در كار مي باشد . باتوجه به اينكه اساسي ترين هدف هر دوره آموزشي تربيت افراد براساس نيازهاي كاري است , كارورزي‌به عنوان يك فاكتور تكميل كننده از اهميت بسزايي در رسيدن به اين هدف برخوردار مي‌باشد.
از جمله مواردي كه در كارورزي , فرد كارورز به آنها آگاهي پيدا مي كند عبارت است از :
- ايجاد مهارت تخصصي
- آشنايي با معيارهاي سازماني
- برانگيختن حس خلاقيت
- آشنايي با محيط كار
- آماده شدن جهت پذيرش مسئوليت
باتوجه به اين مسئله اهميت موضوع كارورزي بيشتر نمايان مي شود . پيداست كه رسيدن به موارد ذكرشده فوق در گرو تلاش و همت شخص كارورز مي باشد .

بهداشت حرفه ای و اهمیت آن :
بي شك نيروي انساني به عنوان يكي از اركان اصلي توليد نقش مهمي در پيشرفت صنعت و اقتصاد هر جامعه ايفا مي كند . دستيابي به توسعه پايدار بدون توجه به اين عامل ممكن نخواهد بود
از سوي ديگر در دنياي امروز صنايع و توليد كنندگان براي ورود به بازار جهاني نيازمند دريافت استانداردهاي مختلفي مي باشند كه حراست از نيروي انساني از اركان اصلي آنهاست . در اين ميان بهداشت حرفه اي وظيفه صيانت از اين سرمايه بزرگ را عهده دار است .
با نگاهی کوتاه به گذشته ای نچندان دور و مقایسه آن با وضعیت فعلی می توان به اهمیت بهداشت حرفه ای در دنیای امروز بیشتر پی برد :
در نیمه اول قرن بیستم کارگران معدن آرسنیک و کبالت در اروپای مرکزی بعلت وجود مواد رادیو اکتیو در این معادن در اثر سرطان ریه در جوانی می مردند . در سال 1929 جمعا در این منطقه 323 نفر کارگر معدن وجود داشته که از هر دو نفر یک نفر از سرطان ریه ، از هر سه نفر یک نفر از سل و از هر ده نفر یک نفر از سیلیکوز مرده اند . وضع سایر کارگران در دنیا از این معدنچیان بهتر نبود ، در انگلستان از هر ده نفر که با آسبست کار می کردند بعد از ده سال تنها یک نفر زنده می ماند و همگی آنها قبل‌از سی سالگی فوت شده اند . البته امروزه در سایه خدمات بهداشت حرفه ای این دورانهای سیاه سر آمده است، بااینحال‌هنوزبرای رسیدن به شرایط ایده آل در محیط های کاری تلاش زیادی نیازاست.
طبق آخرین گزارش منتشر شده توسط سازمان ایمنی و بهداشت انگلستان ) 04/2003HSE: ) به طور متوسط سالیانه 6000 نفر در اثر سرطانهای ناشی از کار جان خود را از دست می دهند . در طی سالهای 2001-2003 در انگلستان سالیانه بالغ بر 23000 نفر بعلت بیماریهای ناشی از کار به پزشک متخصص مراجعه کرده اند که از این تعداد 8000 نفر مشمول دریافت غرامت شده اند . همچنین در طی سال 2002 حدود 2.3 میلیون نفر از بیماریهایی رنج می بردند که گمان می رود از شرایط کاری گذشته آنها ناشی می شود .
طبق آخرين آمار منتشر شده توسط وزارت كار آمريكا در سال 1998 در كل صنايع خصوصي امريكا در حدود 104 ميليون نفر مشغول به كار بوده ند كه ميزان شدت حادثه بين آنها 2/6 بوده (به ازاء هر 100 نفر كارگر ) در روزهاي كاري از دست رفته 9/2 مي باشد.
همچنين بر طبق گزارش انجمن ملي ايمني در امريكا در سال 1990 از حوادث شغلي 10400 مورد و تعداد يك ميليون و هفتصد هزار صدمه ناشي از حوادث شغلي منتهي به ناتواني و بالغ بر 75 ميليون روز كاري از دست رفته اتفاق افتاده است. هزينه هاي مربوط به اينگونه حوادث كه شامل دستمزد و مراقبت‌های پزشكي،‌بازتواني، بيمه و ساير هزينه های غير مستقيم و مستقيم بوده است بالغ بر 9/4 ميليارد دلار مي باشد. بر طبق آمار سال 1375 (فروردين لغايت دي ماه) از كل حوادث ثبت شده، تعداد 138 مورد فوت ناشي از كار و 168 مورد از كارافتادگی ناشي از كار اتفاق افتاده است و همچنين سرانه غرامت نقص عضو در سال 1370 در كشور بالغ بر 247441 ريال و در سال 1375 اين ميزان 897226 ريال افزايش يافته است كه در نرخ رشد 62/3 درصد برخوردار بوده است. قطعا هزینه پیشگیری از حوادث بسیار کمتر از هزینه های مواجهه با آنهاست .
قانون به عنوان مدافع حقوق شهروندان صاحبان صنايع را موظف به صيانت از نيروی انساني كرده است. به موجب ماده 85 قانون کار براي صيانت نيروی انساني و منابع مادی در كشور رعايت دستورالعمل هايي كه از طريق شورای عالي حفاظت فني (جهت تامين حفاظت فني ) و وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشكي (جهت جلوگيري از بيماري های حرفه ای و تامين بهداشت كار و كارگر و محيط كار ) تدوين مي شود، براي كلية كارگاه ها ، كارفرمايان ، كارگران و كارآموزان الزامي است .
كميته مشترك سازمان بهداشت جهاني (WHO ) و سازمان بين الملي كار (ILO) كه در سال 1953 در ژنو تشكيل شد اهداف بهداشت حرفه ای را به شرح زير بيان مي كند :
• تامين حفظ و ارتقاء سلامت جسمانی روانی و اجتماعی كاركنان در هر پيشه ای كه هستند.
• پيشگيری از بيماری ها و حوادث ناشی از كار .
• تطبيق كار با انسان و درصورت عدم امكان آن تطبيق انسان با كار .
برای دستيابی به اهداف ذكرشده برنامه هايی به شرح زير وجود دارد :
• برنامه هاي مربوط به بهداشت كار كه شامل بررسي و اندازه گيری عوامل زيان آور در محيط كار و ارائه طرحهاي كنترل و بهسازي محيط كار مي باشد .
• برنامه های مربوط به معاينه پزشكی كارگران
• برنامه های مربوط به حفاظت و ايمنی
• ايجاد امكانات درماني و كمكهای اوليه
• برنامه های مربوط به آموزش بهداشت كارگران
• برنامه های مربوط به تغزيه كارگران
• برنامه های مربوط به نوتوانی
دسته بندی: علوم پزشکی » بهداشت عمومی

تعداد مشاهده: 1476 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: doc

تعداد صفحات: 350

حجم فایل:665 کیلوبایت

 قیمت: 15,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل
  • محتوای فایل دانلودی: