در و پنجره در معماری ایران
دسته بندي :
فنی و مهندسی »
معماری
عنوان مقاله: در و پنجره در معماری ایران
قالب فایل: WORD
* بخشی از ابتدای مقاله:
طبيعى است که هر بنا در پايان کار ساختمان، نياز به در و پنجره دارد. شايد کهنترين مدارک و نمونههاى در و پنجره در معمارى ايران را بتوان در نقش قلعههاى مادى در آثار دور شاروقين يافت، که در همهٔ آنها دروازههايى قرار دارد که داراى دولته است که به احتمال زياد از چوب ساخته و روى آن آهنکوب مىشده است.
بر روى جامهاى ساسانى نقش چند بنا که بعضى از آنها به معبد و بعضى ديگر به دژ مىماند نظير دروازههاى مادى را مىبينيم. با اين تفاوت که لنگههاى آن تبديل به مستطيل شده و هلالى و نالى بالاى آن با نقش خورشيد پر شده است. اين قسمت در کليهٔ ادوار معمارى ايرانى تقريباً معمول بوده است. چنانکه هنوز هم هلالى بالاى در و پنجره را خورشيدى مىگويند. از دورهٔ هخامنشيان و ساسانيان، در و پنجرهاى باقى نمانده است، تنها چيزى که مىدانيم اين است که شاهان هخامنشى علاوه بر چوب سرو و کاج که براى پوشش مناسب بوده، چوبهاى سخت ديگرى را از راههاى دور مىآوردهاند که به احتمال قوى به مصرف در و پنجره مىرسيده است. حتى زر و سيم، عاج و مصالح تزئينى ديگر هم در آرايش در و پنجره مصرف زياد داشته است.
در دروازهٔ تختجمشيد هنوز جاى پاشنه و پاشنه گرد درها که در سنگ فرو رفته پيداست و نشان مىدهد که اين دروازهها درهاى سنگين دولته و شايد آهنين و زرکوب و سيمکوب داشتهاند. از مقايسهٔ کاخهاى ساسانى و صفوى با آثار تختجمشيد و با توجه به اينکه تقليد از بزرگان گذشته امرى اجتنابناپذير بود. تقريباً مطمئن مىشويم که کاخهاى هخامنشى در بالاى درها و حتى روى بامها، روزنها و جامخانههايى داشته است.
از روزگاران کهن معماران ايرانى تلاش مىکردهاند که درگاهها (بهخصوص درها) را به صورت مستطيل ساده در آورند، تا باز و بسته شدن در را آسان کند و ميان در و روزن بالاى آن کلاف چوبى مىنهادند. کلافکشى در کمرکش ساختمان بهخصوص در کشورى که زلزلهخيز است، کارى بسيار منطقى و لازم بوده است.
در بناهاى عهد اسلامى در ايران هرجا در و دروازه ديده مىشود با کلاف چوبى بهصورت مستطيل ساده درآمده مگر در چند مورد و مىتوان گفت که چوب در معمارى ايران تنها کار کششى داشته است.
کهنترين درى که تا چند سال پيش، از آثار آغاز اسلام ايران بهجاى مانده بود، در دروازه مهريز (معريجرد) يزد بوده. اين در با سه در ديگر به امر سرهنگان ابوجعفر کاکويه براى چهار دروازهٔ يزد توسط يک هنرمند آهنگر اصفهانى ساخته شده بود....