انقلاب اسلامی و چرایی و چگونگی رخداد آن
دسته بندي :
علوم انسانی »
علوم سیاسی
عنوان مقاله: انقلاب اسلامی و چرایی و چگونگی رخداد آن
قالب فایل: WORD
* بخشی از ابتدای مقاله:
درباره زمان شروع بحرانی که سر انجام به انقلاب اسلامی منجر گردید توافقی به چشم نمی خورد. گروههای مخالفت رژیم پهلوی با رهیافت خاصی که نسبت به انقلاب دارند، مقطع خاص با جریان ویژه ای را به عنوان نقطه شروع انقلاب ترسیم کرده اند. جبهه ملی، نقطه شروع را خردادسال 56 میداند زمانی که سه نفر از رهبران وقت جبهه ملی نامهای سرگشاده خطاب به شاه انتشار دارند. حزب توده نیز فروردین 56 را که در آن چند فقره اعتصاب کارگری صورت پذیرفت و زندانیان سیاسی دستبه اعتصاب غذا زدند، نقطه شروع میداند. چریکهای فدایی خلق بر روی مبارزات خارج از محدوده با شهرداری و عوامل انتظامی در تابستان همان سال به عنوان اولین جرقه انقلاب تاکید میکنند و بالاخره مخالفان مذهبی رژیم فوت مشکوک و ناگهانی سید مصطفی خمینی فرزند امام در آبان 56 یا درج مقاله توهین آمیز روزنامه اطلاعات درباره امام خمینی(ره) در دی ماه این سال را، به عنوان نقطه شروع انقلاب قلمداد میکنند. (1)
لکن با توجه به ماهیت اسلامی انقلاب و نیز روند حوادث و رویدادهای نهضت امام خمینی از 15 خرداد 42 به این سو، باید فت حادثهای که مشعل انقلاب را روشن ساخت و عامل شتاب زای انقلاب گردید، انتشار مقاله مذکور با امضای مستعار احمد رشیدی مطلق در 17 دی ماه 56 بود. به علاوه، اکثر قریب به اتفاق مردمی که در انقلاب شرکت نمودند از حوادثی که گروههای غیر مذهبی از آن به عنوان نقطه شروع انقلاب یاد میکنند خبر نداشته اند ولی همگی درج مقاله توهین آمیز را میدانستند.
شاه برای گروههای چریکی که گاه دست به عملیات تروریستی میزدند یا گروههای روشن فکری که اغلب با لحن تمسخر آمیزی از آنها سخن میگفت اهمیت زیادی قایل نبود و از میان نیروهای مخالفش تنها از آیت الله خمینی واهمه داشت. (2)
بدین جهت مبارزه با ایشان را با دستور تهیه و انتشار مقاله مذکور به منظور تحقیر و بی اعتبار کردن ایشان آغاز کرد.رژیم شاه با این اقدام وارد مهلکه های آن چنان خطرناک شد که وسعت دامنه و عظمت ابعاد آن موجب در هم شکستن پایه های نظام شاهنشاهی در ایران گردید. عمومیتی که این حادثه به اعتراضات مردم ایران بخشید در رویدادهاهی آن سالها همانندی نداشت.
اولین بازتاب انتشار مقاله مذکور، در مرکز انقلاب - قم - منعکس گردید. در روز انتشار مقاله، هنگامی که کامیون حامل روزنامه های اطلاعات برای قم و اصفهان از دروازه قم وارد این شهر میشد، مردم قم که از پیش، خبر انتشار مقاله را از تهران شنیده بودند به کامیون هجوم برده، روزنامه ها را به آتش کشیدند. (3)