محتوای فایل دانلودی:
معماري باروك از ايتاليا آغاز گرديد و بخش بزرگي از اروپا را زير پوشش خود درآورد. از ويژگيهاي معماري و هنرهاي ديگر، حفظ تعادل و وحدت آفريني در ميان عناصري متراكم و گوناگون است.
معماری باروک با مایه گرفتن از انسانگرایئ بساط «شیوه گری» را برچید و حق اولویت را از عقل گرفت و به احساس سپرد. در معماری به جاي ديوارهاي ساده و روشن ميكل آنژ پالاديو حالتي پر رمز و راز برقرار بود. جاي ديوار واقعي را حايلهايي متشكل از ستونهاي بسيار نزديك به هم يا نيم ستونهاي پس و پيش گرفته بود. طرح قرنيزها پيچيده شد و به شكل چنگ خرچنگي درآمد. طاقها هم گنبدهاي ساده رنسانس را كنار ميگذارند و به سطوح مواجي كه عمدتاً بيضيهاي خانگيهاي تو در تو بود روي آوردند.
نمای این کلیسا به عنوان مدلی برای نمای کلیساهای باروک مردمی تا 2 قرن قابل توجه بود.
البته اصل نما در اين سبك، تازگي ندارد. سابقهي اتصال طبقات بالا و پايين به كمك ديوارهاي پشتبند توماري، به كليساي سانتاماريا باز ميگردد و نمونهي سنتور كلاسيك آن در آثار آلبرتي و پالاديو ديده ميشود. ستونهاي مزدوج متصل به بدنه آن نيز در طرح ميكل آنژ براي كليساي سان پيترو ظاهر شدهاند، ولي كل نماي مزبور تركيب ماهرانهاي از موضوعات پيشين است. دو طبقهي اول و دوم به خوبي با يكديگر وحدت دارند و حركات افقي ستونهاي متصل به بدنه و ستونهاي آزاد در بلوك مركزي به اوج ميرسد و بلوكهاي نما بيهيچ تبايني با شبكهي صحن و نمازخانهي پشت سر جور درميآيد.
از دیگر آثار برنینی طراحی پلکان راهنماست که در مجموعه واتیکان قرار دارد. علاقه هنرمندان باروك به شيوههاي عمق نمايانه يك بار ديگر در پلكان راهنما متجلي شده است.
طراحي پلكان طوري است كه وقتی از پایین پله به بالا حرکت کنیم، از فاصلههای دیوارههای جانبی و ستونها به صورت همگرا کاسته میشود و با قرار دادن نورگیری در انتهای پاگرد، حالت روحانی خاصی عروج و از پایین به بالا و به سوی نور تداعی میشود
باروک رومی، نمایانگر یک آرمان مذهبی و سیاسی است که نماینده این معماری گنبد کلیسای سان پیترو در روم است. باروک ایتالیایی آشکارا بسیاری از عناصر باستانی را منسوخ کرد. این گنبد با پیچ و تاب تمثیلی گسترده ای که بوسیله برنینی با پیروی از سلیقه معمارش میکل آنژ و با تصور هنری خود از ستون بندیهای جانبی میدان سان پیترو یافته است، قرار بود که تجمسی باشد، از تمامیت کلیسایی، تصویری از سروری مسیحیت و گنبد فلک که از لحاظ ارمانی تمام جهان را زیر پر میگیرد.