روش کار با کولیس و دستورالعمل کار با میکرومتر
دسته بندي :
علوم پایه »
فیزیک
روش کار با کولیس و دستورالعمل کار با میکرومتر
کولیس یکی از پرکاربردترین ابزارهای اندازهگیری در صنعت و مهندسی است. احتمالاً بارها نوع ورنیه آن (Vernier Caliper) را دیده و یا در آزمایشگاه دبیرستان یا آزمایشگاه فیزیک عمومی ۱ با آن کار کرده باشید.
میکرومتر وسیله ای است که برای اندازه گیری کمیت طول بکار می رود و دقت اندازه گیری آن یکصدم یا یک هزارم میلیمتر میباشد.
میکرومتر از دو قسمت اصلی تشکیل شده است :
قسمت ثابت شامل : فک ثابت- کمانه-خط کش و ضامن نگهدارنده
قسمت متحرک شامل : فک متحرک ، غلاف و پیچ جغجغه
فهرست مطالب :
۱- هدف
۲- محدوده
۳- مسئولیتها و مهارت های لازم
۴- ابزار و تجهیزات
۵- روش
۶- ثبت و کنترل
۷- پیوست ها
فهرست مطالب :
۱- اجزای کولیس
۲- مقیاس یا دقت کولیس
۳- روش کار کولیس
۴- اصلاح خطا
کولیسها دقتهای متفاوتی داشته و میتوانند اندازه (طول) اجسام را تا مرتبه صدم میلیمتر نیز بیان کنند. از این حیث، دقت کولیس بیشتر از خطکشهای معمولی است که اندازه را تنها در مرتبه میلیمتر بیان میکنند. در این در این فایل با زبانی ساده، استفاده از کولیس ورنیه را آموزش می دهیم.
مقیاس یا دقت کولیس
محاسبه دقت کولیس ورنیه کار سادهای است. مقیاس اصلی که به خطکش اصلی نیز موسوم است، همانند خطکشهای معمولی دقت ۱ میلیمتر را دارد. در واقع فاصله بین خطوط روی مقیاس اصلی ۱ میلیمتر است.
روش کار کولیس
اولین قدم، استفاده مناسب از گیرههای کولیس است. در صورتی که میخواهید طول یا قطر خارجی جسمی را اندازهگیری کنیم، از گیرههای خارجی استفاده میکنیم. همچنین از گیرههای کوچک جهت محاسبه قطر داخلی اجسام (مثلا قطر داخلی یک لیوان) استفاده میکنیم.
اصلاح خطا
قبل از شروع اندازهگیری، جهت افزایش دقت اندازهگیری، بهتر است که جسم را تمیز کنید تا آلودگی و لایههای زائد از بین بروند. همچنین با از بین رفتن چربیها، جسم بهتر بین گیرههای کولیس قرار میگیرد. همچنین یک بار دهانه کولیس را ببندید تا مشخص شود که آیا نقطه صفر کولیس دقیق است یا خیر.
در واقع اگر به هنگام بسته بودن کولیس، طول دهانه (مقیاس اصلی) عددی جز صفر را نشان داد، کولیسِ مد نظر دارای خطا است. به عبارت دیگر صفر ورنیه باید دقیقاً با صفر مقیاس اصلی منطبق باشد.
فرمت فایل : pdf
حجم فایل : ۶٫۲ مگابایت
تعداد صفحات : ۲۲ صفحه
زبان : فارسی