مقاله مراحل مختلف توليد قارچ دکمه ای

دسته بندي : فنی و مهندسی » صنایع غذایی
دانلود مقاله مراحل مختلف توليد قارچ دکمه ای

نوع فایل: word

فرمت فایل: doc

قابل ویرایش

تعداد صفحات : 6 صفحه

قسمتی از متن :



مقدمه
هزينه های توليد قارچ دکمه ای رابطه مستقيم با سيستم توليد( کيسه ای،استيلاژ ....) مکانيزم توليد ( مکانيکی، نيمه مکانيکی،دستی يا بصورت تامين مواد اوليه ازطريق تعاونی يا ....)همچنين قيمت نهادينه های توليد( مواد اوليه،هزينه کارگری، سوخت وانرژی و ....)از يک سو و از سوی ديگر ميزان عملکرد محصول بر حسب مقدار بستر يا محيط کشت استفاده شده در طول يک دوره از توليد داشته که معمولا بين دو تا سه ماه در نظر گرفته ميشود. بنا براين محاسبات ذيل که کاملا عملی و تجربه شده در سال ۱۳۸۳ می باشند می توانند تغييراتی داشته باشند که متاُثر از نحوه مديريت در کارخانه ميباشد.اين محاسبات جهت سيستم رايج ايران يعنی سيستم توليد به روش سنتی يا دستی محاسبه شده است. ضمناً در اين برآورد هزينه سرمايه گذاری ثابت ( ساختمانها، تاسيسات و تجهيزات ) محاسبه نشده است.
مراحل مختلف توليد قارچ دکمه ای
۱ـ فاز اول کمپوست سازی
اين مرحله از کمپوست سازی شامل خيس کردن و دپوی مواد اوليه به مدت ۵ تا ۳روز بوده که در سيستم ماشينی معمولاً ۳تا۴روز است. چهار مرحله قالب زنی که به مدت ۳ تا ۵ روز و معمولا ۴ روز انجام ميشود.قالب زنی در سيستم ماشينی ۳ مرحله وهر۳ روزيکبار انجام می شود.بنا بر اين در سيستم ماشينی طول پروسه فاز اول حد اقل ۷ تا ۱۰ روز کاهش می يابد .
۲ـ فاز دوم کمپوست سازی
اين فاز شامل ۳ مرحله ۱ـ عمليات تخمير به مدت ۳ تا ۵ روز،۲ـ پاستوريزاسیون بمدت ۱۲ تا ۱۸ ساعت و۳ـ آمونياک زدايی ۳ تا ۵ روز بوده و تقريبا در هر دو سيستم شبيه هم انجام ميشود ( گاهی در سيستم دستی مرحله آمونياک زدايی ۱تا ۲ روز بيشتر بطول می انجامد).
۳ـ بذر زنی
اين مرحله بستگی مستقيم با سيستم توليد و تعداد کارگران و مهارت آنها داشته در سيستم استيلاژ حد اکثر يک روز و در سيستم کيسه ای و ساير سيستم ها بسته به مقدار کيسه ها و فاصله آنها با سالن های توليد و ارتفاع قفسه ها مختلف است .معمولا اين مرحله بايستی حد اکثر در مدت ۲ روز پايان يابد چرا که طولانی شدن اين مرحله زمينه آلودکی کمپوست آماده شده را فراهم آورده همچنين برداشت در يک زمان انجام نمی گيرد.

۳ـ پنجه دوانی
در اين مرحله ميسليوم يا ريسه های قارچ در مدت ۱۴ تا ۱۵ روز در کمپوست نفوذ کرده وپس از آن ۱۴ تا ۱۵ روز ديگر نيز زمان نياز است تا ميسليوم قارچ در خاک پوششی نفوذ کند.
۴ـ برداشت
معمولاًطی ۳ مرحله برداشت انجام ميگيرد که هر مرحله ۷ تا ۱۰ روز طول ميکشد.
۵ ـ نظافت سالن
مرحله پايانی که معمولاً ۱ تا ۲ روز بطول می انجامد شامل مرحله تخليه ونظافت سالن ها ميباشد.
بنا براين طول دوره در سيستم دستی ۱۰۸ روز و در سيستم ماشينی۷۸ روز می باشد که چنانچه يک کارخانه کليه مراحل را خودش انجام دهد ۴ و حد اکثر ۵ دوره در سال ميتواند از سالنهای توليداستفاده نمايد.
برآورد هزينه های جاری توليد قارچ دکمه ای
الف) مواد اوليه:
شرح هزينه واحد مقدار قيمت واحد، ريال هزينه کل، ريال
کاه گندم کيلو گرم ۶۰۰۰ ۳۰۰ ۱۸۰۰۰۰۰
کود مرغی کيلو گرم ۳۵۰۰ ۱۲۰ ۴۲۰۰۰۰
کود اوره کيلو گرم ۱۰۰ ۵۰۰ ۵۰۰۰۰
ملاس چغندر ليتر ۱۰۰ ۲۰۰ ۲۰۰۰۰
سنگ گچ کيلو گرم ۴۵۰ ۱۰۰ ۴۵۰۰۰
بذر قارچ کيلو گرم ۱۵۰ ۱۰۰۰۰ ۱۵۰۰۰۰۰
خاک پوششی متر مکعب ۵/۷ ۲۰۰۰۰۰ ۱۵۰۰۰۰۰
کيسه کشت کيلو گرم ۳۰ ۱۰۰۰۰ ۳۰۰۰۰۰
سموم ليتر ۴ ۲۰۰۰۰ ۸۰۰۰۰
متفرقه ۲ درصد ۱۱۴۳۰۰
جمع کل ۵۸۲۹۳۰۰
ب) هزينه کارگری :
شامل ۴ مرحله قالب زنی توسط ۴ نفر (۱۶ روز کارگر ) ۲ مرحله پر و خالی کردن سالن پاستوريزه توسط ۴ نفر (۸ روز کارگر) ۳ مرحله آبياری توسط يک نفر ( ۳ روز کارگر) يک مرحله تخليه و نظافت سالن توسط ۴ نفر ( ۴روز کارگر) و ميانگين ۴ روز کارگر جهت نظارت که مجموعاً ۳۵ روز کارگری با ارزش هر روز کارگری در سال ۱۳۸۳ تقريباً ۵۰۰۰۰ ريال با کليه مزايا معادل ۱۷۵۰۰۰۰ ريال (تا قبل از برداشت ) ميباشد.
جهت برداشت و بسته بندی، طی ۳ مرحله ( ۳ چين برداشت ) توسط ۵ نفر مجموعِاً۱۵روز کارگر، که با دستمزد فوق جمعاً مبلغ ۷۵۰۰۰۰ خواهد شد.
ج)هزينه سوخت وانرژی:
از سوخت گازوئيل ،انرژی برق،و آب با تعرفه کشاورزی به طور ميانگين در فصول مختلف سال مبلغ ۵۸۲۹۳۰ جهت هر دوره توليد در نظر گرفته شده است.
جدول هزينه های جاری
شرح هزينه به ريال
الف) هزينه مواد اوليه ۵۸۲۹۳۰۰
ب)هزينه کارگری تا قبل از برداشت ۱۷۵۰۰۰۰
ج) سوخت وانرژی ۵۸۲۹۳۰
جمع ۸۱۶۲۲۳۰
س) استهلاک سرمايه يا نرخ تسهيلات ۳۲۶۴۸۹(۱۶٪ سالانه)
ص)هزينه کارگری برداشت ۷۵۰۰۰۰
جمع کل ۹۲۳۸۹۱۰
پيش بينی ميزان توليد
با استفاده از مواد اوليه فوق باوزن خشک تقريبی ۱۰۰۰۰ کيلو گرم و ۶۵٪ تا ۷۵٪ رطوبت ميتوان ۱۶۵۰۰ تا ۱۷۵۰۰ کيلو گرم کمپوست ( بستر يا محيط کشت قارچ دکمه ای ) تهيه نموده که عملکرد آن ( ميزان قارچ توليد شده ) بر اساس وزن بستر(کمپوست ) به قرار ذيل می باشد.

مقدار تقريبی کمپوست حد اقل عملکرد۱۰درصد عملکرد خوب۲۰ درصد عملکرد عالی۳۰درصد در شرايط ايران عملکرد ۱۷٪
۱۶۵۰۰کيلو گرم بستر ۱۶۵۰ کيلو گرم قارچ ۳۳۰۰کيلو گرم قارچ ۴۹۵۰ کيلو گرم قارچ ۲۸۰۵ کيلو گرم قارچ
۱۷۵۰۰کيلو گرم بستر ۱۷۵۰ کيلو گرم قارچ ۳۵۰۰کيلو گرم قارچ ۵۲۵۰ کيلو گرم قارچ ۲۹۷۵ کيلو گرم قارچ
بايد در نظر داشت، کيفيت کمپوست تهيه شده از نظر فيزيکی و بيو شيميايی که بستگی به مواد اوليه مصرف شده و سيستم توليد کمپوست دارد، همچنين بذرمصرفی ( اسپان )از نظر گونه و اصلاحات ژنتيکی انجام شده بر روی آن نقش فوق العاده چشمگيری در تلورانس توليد داشته و به همراه مجموع عوامل محيطی و نحوه کنترل آن (رطوبت،دما،تهويه،بهداشت،......) افزايش يا کاهش توليد قارچ را در توليدی های قارچ دکمه ای رقم ميزند.
با تشکر واحد بازرگانی شرکت قارچ طلايی








دسته بندی: فنی و مهندسی » صنایع غذایی

تعداد مشاهده: 8905 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.doc

فرمت فایل اصلی: doc

تعداد صفحات: 6

حجم فایل:144 کیلوبایت

 قیمت: 50,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل
  • محتوای فایل دانلودی:
    محتوای فایل دانلودی حاوی فایل ورد است.