دانلود مقاله زن در ترازوي سخن سعدي
دسته بندي :
علوم انسانی »
تاریخ و ادبیات
دانلود مقاله زن در ترازوي سخن سعدي
نوع فایل: word
فرمت فایل: doc
قابل ویرایش
تعداد صفحات : 23 صفحه
قسمتی از متن :
در اين مقاله با توجه به كليات سعدي و در نظر نظر او دربارهي زنان مورد بررسي قرار گرفته است. پس از بيان مقدمهاي دربارهي ديدگاه سعدي و تفاوت زنان معرفي شده در بوستان و گلستان بر اساس همين ديدگاه به نقشهاي گوناگون زنان در آثار سعدي مانند زن در مقام مادر، زن در نقش دختر، و زن در مقام همسر پرداخته ميشود. سپس با توجه به حكايات مربوط به زنان ملاكهاي جامعهي روزگار سعدي مانند توجه به زيبايي، عدم رعايت هم شأني، كدخدا منشي پيران و بزرگان در حل مشكلات، تعدد زوجات، ناسازگاري داماد و مادرزن و آزارهاي جنسي بررسي شده است. سپس دريافت بعضي از نكات اعتقادي سعدي در مورد زنان از خلال حكايتها بيان شده و پس از آن با توجه به باب هفتم بوستان فضايل و رذايل زنان از نظر سعدي بيان گرديده است. همچنين به بعضي از سخنان سعدي در مورد زنان كه به صورت ضربالمثل درآمده اشاره شده و سپس مباحث جمعبندي و نتيجهگيري شده است
كليد واژههاي: زن، نقش زن، گلستان، بوستان، سعدي، كليات سعدي
مقدمه
شيخ مشرفالدين سعدي شاعري است كه شهرتش قلمرو وسيع ايران و تمدن اسلامي را در نور ديده و جهاني گشته است. شهرت آثار سعدي و اسلوب سهل ممتنع او همهي مرزها را در نورديده است به طوريكه حدود نيم قرن پس از او غزلش را ابن بطوطه از خنياگران چيني در پكن شنيده است.
تا دل به مهرت دادهام در بحر فكر افتادهام
تا در نماز استادهام گويي به محراب اندري(1)
او شاعري رئاليست و واقع گراست به طوري كه در آثار او ردپايي از اساطير، خرافهها، نمادها و عوالم غيررئاليستي ديده نميشود. او شاعري عاشق است و عارفي واصل كه در ميان مردم و در زمين ميزيد و با وجود داشتن تجربههاي ملموس مادي و چشيدن عشق زميني قصد صعود به عوالم بالا را دارد. سعدي در عرصه نويسندگي نيز قلمش را در هر دو عرصهي نظم و نثر دوانده و هنر خويش را به بهترين وجه نمايانده است.
از آنجا كه سعدي در مسافرتهاي 35 سالهي خود اطراف و اكناف عالم را ديده و تجربههاي بسياري از آن اندوخته است، در آثار و حكايتهاي او شخصيتهاي متفاوتي را ميتوان مشاهده كرد. زن نيز از اين قاعده مستثني نميباشد.
نقشهاي زنان در آثار سعدي بيشتر مربوط به امور خانوادگي و روابط زن و مرد است و از نقش اجتماعي او به صراحت چيزي نيست. لذا شايد بتوان ادعا كرد كه بررسي و مطالعهي نقش زنان در آثار سعدي نه تنها آيينهاي از زنان در شيراز قرن هفتم بدست ميدهد بلكه با توجه به زن عربي كه سعدي داشته و جهانگردي او تصويري از زنان ممالك اسلامي آن روزگار است.
زنان معرفي شده در بوستان و گلستان مانند ديدگاه كلي سعدي در اين دو كتاب با هم متفاوتند. زن مطرح شده در گلستان تصويري است درست و زنده از دنيا با همه تضادها و تناقضها و با همه زشتيها و زيباييها. زن آنچنان كه هست نه آنگونه كه بايد باشد و اين همان دنيايي است كه سعدي آن را ديده است نه آن كه از خود خلق كرده و آفريده باشد.
اگر در مطالعهي گلستان نقشهاي مطرح شدهي زنان منفي يا درجه دوم و سوم است نيز ناشي از حقيقت دنياست نه آن كه سعدي زن ستيز بوده باشد، زيرا اگر در گلستان و بوستان دقيق شويم به ژرفنگريهاي سخن سعدي پي برده ميشود.
فهرست منابع و مأخذ
1- كليات سعدي، محمدعلي فروغي، تهران، هرمس، چاپ اول، 1385.
2- بوستان سعدي، غلامحسين يوسفي، تهران، انتشارات ديبا، چاپ پنجم، 1375.
3- گلستان سعدي، غلامحسين يوسفي، تهران، خوارزمي، چاپ ششم، 1381.
4- سفرنامه بن بطوطه، محمدعلي موحد، تهران، انتشارات بنگاه ترجمه و نشر كتاب، 1348.
5- استاد كور، نوشه، مقالهي سعدي در نظر خويش، ذكر جميل سعدي، جلد سه، سازمان چاپ و انتشارات وزارات فرهنگ و ارشاد اسلامي، ا1373.
6- دكتر ناصح، محمدمهدي، مقالهي سعدي و فرهنگ مردم، ذكر جميل سعدي، جلد سه، سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، 1373.
منابع اينترنتي:
1) http://www.goonagoon.org
2) http://irwomen.net
-
محتوای فایل دانلودی:
محتوای فایل دانلودی حاوی فایل ورد است.