دانلود مقاله شاخص‌هاي جهاني شدن اقتصاد و موقعيت ايران

دسته بندي : علوم انسانی » اقتصاد
دانلود مقاله شاخص‌هاي جهاني شدن اقتصاد و موقعيت ايران

نوع فایل: word

فرمت فایل: doc

قابل ویرایش

تعداد صفحات : 46 صفحه

قسمتی از متن :

چكيده
پديده جهاني شدن يكي از بحث‌انگيزترين موضوعات فرآوري كشورها در عصر كنوني است كه در مورد آن اختلاف‌ نظرهاي بسياري وجود دارد و بررسي آثار و پيامدهاي گسترده اين فرآيند بر ابعاد مختلف حياتي انساني از جمله آثار سياسي، اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي آن توجه خاص انديشمندان، سياستمداران، اقتصاددانان و متوليان فرهنگي جهان را به خود جلب كرده است. اين بررسي‌ها، قبل از همه نيازمند كمي كردن اين پديده و ساخت و به كارگيري شاخص‌هاي مناسب براي اندازه‌گيري آن مي‌باشد. در اين مقاله برآنيم كه شاخص‌هاي مختلف جهاني شدن را كه در ادبيات اقتصادي تجربي كاربرد دارد، معرفي نماييم. در بخش اول به مقدمه و طرح موضوع پرداخته و در بخش‌هاي دوم و سوم به ترتيب شاخص‌هاي تركيبي و غير تركيبي جهاني شدن ارائه خواهد گرديد. در بخش پاياني، فرآيند جهاني شدن را در آيينه شاخص‌ها نظاره‌گر خواهيم بود.

مقدمه و طرح موضوع
جهاني شدن - واژه رايج دهه 1990 ميلادي - يكي از مناقشه‌آميزترين موضوعات در علوم اجتماعي است كه هر چند در مورد آن بحث‌هاي زيادي صورت گرفته است، ولي هنوز تعريفي جامع و فراگير- كه در بردارنده كليه جوانب اين پديده باشد- ارائه نشده است و همچنان پيرامون تعريف آن مشاجرات و ابهامات فراواني مشاهده مي‌شود.
برخي نويسندگان جهاني شدن را «مرحله‌اي از سرمايه‌داري» و يا «مدرنيته جديد» خوانده و برخي آن را «يك راه جديد تفكر» معرفي كرده‌اند. در عين حال گاه با تعاريفي نسبتاً دقيق مواجه مي‌شويم كه آنها نيز نمي‌توانند ابهامات پيرامون اين كلمه را كاملاً بزدايند و ضمناً عليرغم برخي همپوشاني‌ها، بسيار متفاوت و مختلفند.
«پراتون»، جهاني شدن را فرآيندي از تحول مي‌داند كه مرزهاي سياسي و اقتصادي را كمرنگ كرده، ارتباطات را گسترش داده و تعامل فرهنگ‌ها را افزون مي‌نمايد. به نظر وي جهاني شدن پديده‌اي چند بعدي است كه آثار آن قابل تسري به فعاليت‌هاي اجتماعي، اقتصادي، سياسي، حقوقي، فرهنگي، نظامي و فناوري است و همچنين فعاليت‌هاي اجتماعي همچون محيط زيست را متاثر مي‌كند و به نظر «مالكوم واترز» جهاني شدن فرآيندي اجتماعي است كه در آن قيد و بندهاي جغرافيايي كه بر روابط اجتماعي و فرهنگي سايه افكنده است، از بين مي‌رود و مردم به طور فزاينده از كاهش اين قيد و بندها آگاه مي‌گردند.

منابع
ادواردز، سياستين (1378)؛ «سياست تجاري، رشد و توزيع درآمد»، مترجم: شاپور محمدي، پژوهشنامه بازرگاني، شماره 13.
بهكيش، محمد مهدي (1380)؛ اقتصاد ايران در بستر جهاني شدن، تهران، نشر ني
بهكيش و پرهيزگار (1379)؛ «چگونگي محاسبه تعرفه معادل در حذف موانع غير تعرفه‌اي و يكسان‌سازي حمايت»، مجله برنامه و بودجه، 57-56
جانسون و هولمز و پاتريك (1379)؛ شاخص اقتصادي سال 1999»، مترجم: محمد ابراهيم امين، مجله برنامه و بودجه، شماره 48.
دادگر، يداله (1379)؛ «جهاني شدن اقتصاد و موضع ما»، هفته‌نامه عصر ما، 23، 15 و 29 بهمن.
دلار، ديويد (1371)، «اقتصادهاي در حال توسعه برون‌گرا واقعاً سريعتر رشد مي‌كند: شواهدي از 95 كشور در حال توسعه 1976-1985»، مترجم: يداله ابراهيمي‌فر، گزيده مسائل اقتصادي- اجتماعي، شماره 130.
گيلن، مائورو (1380)؛ «جهاني شدن تمدن‌ساز، مخرب يا ناتوان»، مترجم: محمود ديبايي، ماهنامه آفتاب، شماره 12.
واترز، مالكوم (1379)؛ جهاني شدن، مترجمان: اسماعيل مرداني گيوي و سياوش مريدي، سازمان مديريت صنعتي.
دسته بندی: علوم انسانی » اقتصاد

تعداد مشاهده: 7754 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.doc

فرمت فایل اصلی: doc

تعداد صفحات: 46

حجم فایل:315 کیلوبایت

 قیمت: 50,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل
  • محتوای فایل دانلودی:
    محتوای فایل دانلودی حاوی فایل ورد است.